How to Rog

HailuotoPlanNuppineulat
Plan X.

Järkkäsimme viime viikonloppuna SM Retki-Rogainingin Hailuodossa. Kisoihin osallistui kuudesta eri maasta vajaa 200 rogaajaa, jotka siis koostuvat armottomista ultraajista, seikkailuhenkisistä retkeilijöistä sekä muista vastaavista luonnon ehdoille heittäytyvistä nautiskelijoista. Pääsarjan eli 24 tunnin openin voittoon vaadittiin 108,7 kilometrin reitti sekä Välivuoden pitäminen Jarno Mikkolan ja Niko Toimelan voimin. Kisan massiivisen some-sadon löydät täältä.

2014-08-09 11.47.18
Hash House mahdollistaa keveän kuorman.

Itse vastasin kisassa radoista yhdessä muun rataryhmän kanssa. Nyt tiivistän tässä blogitekstissä miten hyvä rogainingrata syntyy eli tämä olkoon samalla myös sapluuna tuleville Retki- yms. rogainingien järjestäjille tehokkaasta ratasuunnittelusta. Tehokas tässä yhteydessä tarkoittaa sitä, että matka-, henkilöstö- yms. kustannukset ovat optimoituja minimiin samalla kun osallistujien saamat ja jakamat kokemukset ovat optimoitu maksimiin. Haastava yhtälö siis 😉

HailuotoSMRogaining
Siitä se alkaa.

Aloitimme ratamestarityöt talvella Mäkisen Sepon maalaamilla spekseillä. Koska kukaan meistä ei asu saarella ja Seppokin on ainut ex-oululainen niin oli jo sanomattakin selvää, ettemme pysty karttaa ulkoiluttamalla ja jalkatyötä tekemällä hyvää rataa aikaan saamaan. Saari kun olisi siihen aivan liian iso. Senpä vuoksi käytimme ahkerasti Kansalaisen Karttapaikkaa sekä vanhoja suunnistuskarttoja alueesta saadaksemme edes jonkinlaisen kokonaiskuvan mitä on luvassa. Kisakeskuksen halusimme keskelle, jotta reittiin tulisi hyvin erilaisia vaihtoehtoja. Lähtöpamahduksen jälkeen kun väki olisi hyvä saada mahdollisimman hyvin hajautettua. Ja siinähän onnistuimmekin.

2014-08-09 12.24.20
Pyöräilijät aiheuttaa omat haasteet.

Kokonaiskuvan jälkeen suuntasimme Hailuodon matkailuorganisaatioiden pakeille. Joista siis tulikin lähinnä pakkeja. Yleensä matkailuorganisaatiot osaa suositella mielenkiintoisia kohteita alueelta, mutta tässä tapauksessa (harvinaista kyllä) apu oli vähäistä. Sensijaan Hailuodossa kartalla näyttävät olevan kalastusmaiden jakokunta ja metsästysseurat, joilta tulikin jopa suoria ehdotuksia erikoisista rastipaikoista ja maanomistuskysymyksissä etenemisessä.

2014-08-09 11.47.05
Intension on map.

Koska parhaat rogainingit rakentuu kauniista ja mielenkiintoisista retkeilykohteista niin niistä kannattaa reitin runko rakentaa. Nämä Miss Rasti-kisaan yleensä automaattisesti osallistuvat kohteet mahdollistavat myös hyvät juomarastit ja taukopaikat siinä vaiheessa, kun väsymys iskee. Hailuodon matkailukartasta tsekkaamalla tuulimyllyt, majakat, lintutornit ja muut historialliset kohteet mapitimme noin 20 rastia paikoilleen, jolloin retki oli valmis. Tämän lisäksi meidän piti vielä rakentaa kisa.

Hailuoto
Virtuaalisuunnistusta by OAMK.

Rogainingin ratamestaroinnin suurimpana haasteena pidän sopivan vaikeuden luomista rastinottoon. Fyysistä kuntoa koetellaan jo pitkällä ajalla ja reitinvalinnassakin on vain parempi mitä useampia vaihtoehtoja on tarjolla. Rastinotto sensijaan on taidetta tehdä siitä turvallista ja haastavaa, jotta v-käyrä pysyy jengillä mahdollisimman tasaisena. Tässä onnistuimme nyt Hailuodossa myös hyvin käyttämällä muun muassa noin kymmenkunnalla rasteista ojalabyrinttien sokkeloita. Loput maastokohteista validoimme Google Mapsin tarkoilla ilmakuvilla, koska kalenteri ei vain yksinkertaisesti antanut tässä vaiheessa myöten paikan päällä käymiseen.

RatamestarinReitti
Fine tuning by land-owners.

Kun rastit oli ensi kertaa laitettu kartalle paikoilleen ja pieni sähköpostitsekkaus rataryhmän sisällä tehty lähti kaikille valittujen rastipisteiden maanomistajille lupakirje käyttää maa-alueita rastipisteinä. Yllätykseksemme emme joutuneet tässä vaiheessa siirtämään yhtään rastipistettä kieltojen takia vaan ainoastaan muutamat laidunalueet siirsivät pisteitä paremmille holleille. Monet maanomistajat validoivat myös tässä vaiheessa valitun pisteen sopivaksi ja näin ollen edelleenkin vähensivät tarvetta maastotyön tekemiseen itse paikan päällä. Sepon tehdessä vajaa viikko ennen kisaa tutkimusmatkansa maastoon saimme vahvistuksen. Kisa on myös valmis.

2014-08-09 22.08.26
Fine tuning by maths.

Rogainingissa rastipisteiden luku- ja pistemäärillä kontrolloidaan sitä minne porukka halutaan. Tarjooman periaate on siis täysin eri kuin suunnistuksessa, jossa riittää vain käskytyylinen rastiväliviivan piirto. Matikkaa harrastamalla lisätään siis pisteitä niille alueille, joissa muutoin ei jengi kävisi. Hailuodon kisassa tämä tarkoitti kankaan reilun rastimäärän vuoksi isojen pisteiden sijoittamista mm. Hanhisjärven suolle ja Isomatalaan. Loput pistemääräviilauksesta tuli kehittämämme rypäsmallin mukaan eli isot pisteet eivät olekaan kauimpana kisakeskuksesta laidoilla vaan päinvastoin ne roikkuvatkin pienet pisteet ympärillään ryppäinä keskivaiheilla. Tämä hajauttaa porukkaa entisestään, kun voit tehdä isolta pisteeltä reitinvalintaa niin ulkolaitaan, sisälaitaan kuin keskellekin.

MarkoMinnaJaSepe
Tervetuloa uudestaan!

Oletan, että jatkossa jengi hurahtaa rogainingiin eli retkisuunnistukseen sankoin joukoin, koska se on vaan niin paljon mielenkiintoisempaa kuin pelkkä suunnistus. Harvassa lajissa tulee sielun rajoja koeteltua ja sivistettyä yhtä monipuolisesti. Rogaining on myös se laji, joka toisella maapallon puoliskolla ymmärretään suunnistuksena. Rastien etsimisenä tuntemattomasta maasta omaan tahtiin, oman taitotason mukaan.

t. Roger

P.S. Kaksi maanomistajaa soitti kisan jälkeen laittomista pellon ylityksistä. Veikkaan, että he avustavat vielä rogainingin järjestämissapluunan kehittämisessä ns. loppuun asti. Jälkihoito kun tästä blogijutusta jäi vielä puuttumaan.

6 Comments

  1. Et maininnut Focuksen hiekkaan juuttumista ja aamuyöllä vietyjä rasteja? 😉 sakkaako sapluuna vielä joltain osin?
    Mites rastien pois hakeminen kannattaa järjestää?
    Hyvinhoidetusta muonituksesta voit ottaa vieraskynä-bloggauksen äidiltäs 😉

  2. Joo, laitoin PS:n vielä noista maanomistajista. Toinen halunnee Metsähallituksen mukaan järjestelyihin ja toisella osoitteena on Maanmittauslaitos. Niin luontoreitit kuin kartta-aineisto on rogaining-tapahtumalla mahdollista päivittää, jossei virkamiehet sitä oma-aloitteisesti tee. Muilta osin sapluuna taitaa olla kunnossa eli ei muutakuin EM-kisoja hakemaan.

    Rasteja tosiaan vein putkeen noin 36 tunnin ajan. Arkeologisia Focuksen hiekkakaivantoja siinä on noin 6 tuntia 😉 Rastit lähti metästä pois viidessä tunnissa seitsemällä hakijalla. Rastien haku kannattaa järjestää treeninä eli tein autorogainingin Sepelle, pyörärogainingin Karille, käyräsuunnistuksen Maijalle ja Jannelle, marjaretken Sarille sekä suonkulkijan Mikolle.

    Äiti ei taida bloggailla, mutta kisamuonitusbisneksen se ehkä käynnistää 😉

  3. Moikka, hienoa että kisat onnistui ja toivotan kaikki tervetulleiksi mukaan ensi vuoden MM kisoihin. Siellä – Markon neuvosta poiketen- rata kyllä tullaan tekemään maastossa, joka on se paras tapa todeta että isomittakaavaisella kartalla kaikki on kunnossa. Tämä on hyväksi havaittu tapa . Hyvä kirjoituspöytätyö auttaa mutta ei korvaa maastotyötä. Issakainen

    • Maastotyötä on tehtävä erityisesti silloin, kun pienimittakaavaista karttaa ei ole saatavilla. Saariselältä kylän lähialueet on tarkasti kartoitettu ja myös kansallispuiston alueella sijaitsevina pysyvät muuttumattomina, joten niissä maastotyön tekeminen on lähinnä kivaa ulkoilua. Sensijaan kun mennään tarkkojen 1:10000 mittakaavaisten karttojen ulottumattomiin niin jokainen piste on tarkastettava useammasta suunnasta. Muistan yhden Tunturisuunnistuksen Saariselältä, jossa kartalta avoimelta näyttänyt kyseisen alueen ainut notko oli maastossa lähes tiheikköä ja vieri vieressä samanlaisia notkoja. Siinä oli paha mennä sanomaan mikä notko oli se kartalla oleva, mutta suunnalla ja matkalla siitäkin selvittiin. Laitattako Juhani muuten gps:llä pisteet kohdalleen tai siis käytättekö sitä rastipisteen varmistuksessa? Tuntureista kun puuttuu lähes kaikki eksakti informaatio kuten ojan päät, lintutornit, talot, pellon kulmat ja soramontut, joita käytimme Hailuodossa.

  4. Pienenä, mutta ei merkityksettömänä kehitysehdotuksena: juomarastit tulee merkata karttaan tarkemmin kuin mitä Hailuodossa oli tehty. Kisa on kyllin haastava ilman turhaa ihmettelyäkin. Ennen starttia olisin toivonut yhteistä puhuttelua, jossa tärkeimmistä järjestelyistä ja mahd. erikoisuuksista kerrottaisiin. Ensikertalainen olisi ollut ihmeissään, ja kokeneemmastakin tuntui, ettei järjestäjää pahemmin kiinnostanut. Lisäksi rastiympyröiksi riittäisi halkaisijaltaan vähän pienempikin rinki. Isot rastiympyrät hallitsevat turhaan yleisvaikutelmaa, ja kun kaikki rastit eivät olleetkaan ympyrän keskipisteessä, haravoitavaa oli turhan paljon halkaisijaltaan 600 metrin alueella! Kokonaisuutena kisa oli kuitenkin jälleen kerran mahtava kokemus ja puitteet ainutkertaiset. Suuret kiitokset järjestäjille!

    • Juomarastit (kuten rastitkin) oli merkattu tarkkasti karttoihin eli sijaitsivat siellä missä pitikin. Juomarastin symboli osoittaa juomarastin paikan symbolin painopisteessä, kun taas rastiympyrä osoittaa rastipisteen keskustaan (eli myös painopisteeseen). Nämä on ihan yleiset säännöt suunnistuksessa ja rogainingissa ja voit sen myös kisakartasta tarkastaa. Rastiympyröiden lisäksi on rastimääritteet kartassa, jotka myös yksiselitteisesti osoittavat rastin tarkan paikan. Rastia ei siis etsitä koko sen ympyrän alueelta vaan sen keskipisteestä rogainingissakin. Se että 66 rastista yksi rasti oli millin vinossa johtui kartan painoon mennessä tapahtuneesta siirtovirheestä, joka virheenä kuitenkin on varsin mitätön, koska sekä oikea että väärä ojanpää kyseisessä kohdassa näkyivät rastilipulle. Kun rastiympyrän halkaisija on iso taataan se, ettei rastiympyrä peitä mitään oleellista kohdetta rastiympyrän sisältä eli juuri siltä alueelta mistä rastipistettä etsitään. Käytettäessä pienempiä rastiympyröitä tulisi ne katkoa ja tämä olisi aiheuttanut siirtäjälle (eli Maplinelle) aika paljon lisätyötä nytkin nähdyn siirto-operaation lisäksi. Juomarastit ohjeistettiin puolestaan mallikartassa, joka on universaali kaikille joukkueille ja osallistujille. Jos lähtöinfo annetaan suullisesti kärsivät siitä joko suomalaiset tai ulkomaalaiset riippuen kielivalinnasta. Infon annon suunta vaikuttaa myös tasapuolisuuteen eli jos joku huutaa lähtökarsinan yhdestä nurkasta lähtöinfoa eivät sitä kaikki karsinassa olevat kuule, ellei ole megafonia tms. jota meillä ei valitettavasti ollut käytössä. Näin ollen päätimme olla antamatta suullista lähtöinfoa eli kerroimme mallikartassa sen mitä meidän mielestä tuli etukäteen tietää bulletiinien ja ratamestareiden lausunnon lisäksi. Toki rupattelu ynnämuu hyvän reissun toivottelu voisi kuulua myös lähtöön, mutta Seppo ei sellaista erikseen toivotellut. Itsehän olin lähtöhetkellä valvomassa tien ylityksen liikenteenohjaajia, jotta osaavat sulkea lähtötien molemmista suunnista oikealla hetkellä. Ymmärrän, että osalla tulee joistain tekemistämme valinnoista eri tulkintoja, mutta ensisijaisesti siis pyrimme Hailuodossa MM-kisoja edeltävänä Retki-Rogainingina kansainvälisten kisojen tapaan kaikille osanottajille tasapuolisuuteen, joka siis käytännössä tarkoittaa ylimääräisen informaation niukkuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *